22.1.2012

Pian isoveli kirjaimellisesti valvoo netinkäyttöäsi

Antaisitko hallitukselle ja nettioperaattorillesi luvan sorkkia internethistoriaasi ja kirjaimellisesti monitoroida mitä teet netissä? Et varmaankaan, kukapa moista haluaisi. Lähitulevaisuudessa meidät saatetaan pakottaa taipumaan tällaiseen järjestelyyn, joka pitää sisällään lukemattomia muitakin aivan-kuin-trilleristä-piirteitä. Tämä järjestely on lakiehdotus nimeltään ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), vastine USA:ssa jo kuukausia pyörineelle SOPA:lle. Tämä ei ole maanjäristys Japanissa tai ihmisoikeusrikoksia Afrikassa - tämä eroaa kaikesta muusta maailmalla tapahtuvasta sillä, että tämä tulee vaikuttamaan meihin Suomessa. Voin vakuuttaa, että niitä vaikutuksia emme halua, kaikkia sen vaikutuksia ei luultavasti ole edes saatu vedetyksi julkisuuteen.

Syy sille, miksi kuulemme tästä vasta nyt, ei suinkaan ole se, että ACTA olisi uusi asia. Ehei, tätä ovat isot pamput pyöritelleet jo yli kolme vuotta. Kaikki se keskustelu on käyty suunnitellusti julkisen korvan kuulematta. Keskustelijat eivät edes ole olleet meidän itse demokraattisesti äänestämiämme ehdokkaita. He ovat narujenvetäjiä kulissien takana. Jos ACTA menee läpi, se tulee näillä näkymin voimaan EU:ssa (Suomi siis mukaanlukien), Sveitsissä, Australiassa, Etelä-Koreassa, Japanissa, Kanadassa... Mistään pikkujutusta ei siis ole kyse.

Mikä ACTA siis ylipäätään on? Oheinen video selittää asian niin hyvin kun sen vain voi sanoiksi pistää. Ihmiset, kuluttakaa konesessioistanne kaksi vaivaista minuuttia tämän videon katsomiseen, se on yksi parhaimmista ACTA-tiivistelmistä mitä netistä voi löytää.

Jos klipin katsominen ei nappaa tai jos englanti ei luista, summaan tämän lakiehdotuksen myös suomeksi. ACTA on siis maailmanlaajuinen lakiehdotus jonka saralla äänestetään lähiaikoina. Jos tämä lakiesitys menee läpi, piratismia aletaan valvomaan tavalla, joka rikkoo ihmisoikeuksia enemmän kuin yhdellä tapaa. Nettiyhteyttäsi aletaan kirjaimellisesti valvomaan, mikään mitä teet netissä ei tulisi olemaan yksityistä. Keskustelut, sähköposti ja varsinkin netistä lataaminen, kaikki se muuttuu lailliseksi tarkastelukohteeksi. Jos lataat laittomasti muutaman elokuvan, on paljon enemmän kuin mahdollista, että ylemmät tahot ottavat sinut käsiinsä ja voit saada pahimmassa tapauksessa jopa vuosien vankeusrangaistuksia. Lievempi rangaistusmuoto on lakia rikkoneen käyttäjän nettiyhteyden tahallinen hidastaminen tai osittainen lamauttaminen.

ACTA ei ole pohjimmiltaan paha. Sen tarkoitus on suojella tavallisia kansalaisia ja yrityksiä joiden tekijänoikeuksia internetissä rikotaan, onhan piratismin määrä viime vuosina räjähtänyt. Sen toteutusmuoto kuitenkin tulisi olemaan kaikkea muuta kuin tavalliselle kansalaiselle suotuisa. Kuten mainittu aikaisemmin, se talloo railakkaasti ihmisoikeuksia. Jos valtiolle sallitaan ihmisten nettiyhteyksien siällön tarkasteleminen, todennäköisyys tuon oikeuden väärinkäyttämiselle on erittäin suuri - onhan nyt ylemmillä tasoilla pääsytie ihmisten välisiin keskusteluihin. Tämä taas voi johtaa sananvapauden jatkuvasti laajenevaan rajoittamiseen, varsinkin ACTA-maissa joissa sananvapaus ei alun perinkään ole A-luokkaa. ACTA aiheuttaisi myös sen, että rangaistuksia rapisee laittoman lataamisen lisäksi myös kaikesta netissä tapahtuvasta, joka ei ole hallituksen toimintotapojen mukaista. Rangaistuksia voi napsahdella aivan ilman sanaakaan netinkäyttäjältä, vain muutaman tahon yksinkertainen sana riittää. Nämä tahot eivät edes ole tahoja joilla kuuluisi olla rangaistustenanto-oikeuksia, ACTA:n mukana suuret mediayhtiöt saisivat valtaa jonka säätelemiseen valtiolla ja hallituksella ei olisi asiaa.

Kuten sanottu, tämän lakiehdotuksen takana on narujenvetelijöitä, henkilöitä joita kansalaiset eivät ole virkoihinsa valinneet. Demokratiaa? Eipä juurikaan. Jos tämä laki menee läpi, sitä tulee johtamaan järjestäytynyt joukko ihmisiä, jotka ovat demokratian ja samalla kansalaisten vaikutuksen ulkopuolella. Toiseksi, onko tämä oikeasti kohde johon hallitukset ja EU aikovat sijoittaa miljoonia ja taas miljoonia kun meillä on vakavampiakin asioita jotka tarvitsisivat ojentamista. Onko ihmisoikeuksia rikkovalla tavalla internetin valvominen tosiaan tärkeysjärjestyksessä korkeammalla kuin ympäristöasiat ja ihmisoikeuksien edistäminen?

Toivottavasti tämä teksti antoi asiasta aikaisemmin tietämättömille jonkinlaisen pohjan tästä kyseisestä lakiehdotuksesta. Jos haluaisit tietää tästä asiasta lisää tai saada selville mitä konkreettista tavallinen kansalainen voi ACTA:aa vastaan tehdä, seuraavat linkit auttavat:

Stop ACTA! -sivusto
Mitä tavallinen kansalainen voi tehdä?

Kiitos.

2 kommenttia:

  1. Suomi valtiona edustaa poliittista järjestelmää, jossa on selviä diktatuurijärjestelmän piirteitä. Näitä ovat esimerkiksi poliittiset virkanimitykset, salainen päätöksenteko, tiedotusvälineiden riippuvuus päättäjistä, tiedotusvälineiden propaganda eli vääristelty tieto, tiedotusvälineiden sensuuri ja tiedon järjestelmällinen pimitys (historian vaietut aiheet, virkamiesten puoluekanta, todellinen päättäjä pimitetään, asioista hyötyjä salataan jne).

    VastaaPoista
  2. Oletko koskaan kuullut kielilaista? Luultavasti et ainakaan TV:stä, aihe on sensuroitu.

    Reasons behind the Censorship of Finnish Media:

    http://foundationfordemocraticadvancement.blogspot.com/2012/03/reasons-behind-censorship-of-finnish.html

    http://foundationfordemocraticadvancement.blogspot.com/2012/03/scandinavian-democracy-myth-focus-on.html

    http://syys.weebly.com/puppets-of-sweden.html

    VastaaPoista